Goedenavond bezoeker
Inloggen op Mijn Jeugdfilatelie

Inloggen op Mijn jeugdfilatelie

Hier kunt u inloggen op de Mijn Jeugdfilatelie als jeugdleider, bent u al lid maar heeft u nog geen login gegevens kunt u deze hier aanvragen.

Helaas is wikipostzegel nog niet volledige in de lucht, het inloggen is daarom op dit moment nog uitgeschakelt.

Sitemap: Wikipostzegel.nl » Artikel overzicht » De eerste postzegel ter wereld
Delen op Facebook

De eerste postzegel ter wereld


De Engelsman Rowland Hill bedacht in 1837 het systeem om niet de ontvanger maar de afzender van een brief de kosten voor het vervoer te laten betalen. Dat was voor die tijd gewoon andersom.  De ontvanger van een brief moest aan de postbode een bepaald bedrag betalen voor het bezorgen ervan.Om te bewijzen dat hij had betaald, moest de afzender op het postkantoor een bewijs van betaling kopen. Dit bewijs van betaling kennen we nu als een postzegel. Als die postzegel op een brief was geplakt, was de afzender “vrij van belasting”. 

Rowland Hill moest het idee natuurlijk voorleggen aan het Britse parlement. Die vonden het een goed idee. Daarna moest Rowland Hill nog toestemming vragen bij de koningin. En ook die heeft haar goedkeuring gegeven.
Op 1 mei 1840 was de eerste postzegel ter wereld klaar om te worden gebruikt.
Op 6 mei verscheen die postzegel voor het eerst op een brief.

 


De postzegel toont het portret van Koningin Victoria en de woorden "postage" en "one penny".
Postage betekent port en one penny was het tarief dat voor een gewone brief moest worden betaald.
Omdat de postzegel met zwarte inkt was gedrukt, wordt deze eerste postzegel wel de "Penny Black" (zwarte zegel van een penny) genoemd.
Nog een bijzonderheid:
Op deze eerste postzegel staat geen landsnaam.
Dat vond men toen niet nodig, want men ging er van uit dat iedereen op de wereld koningin Victoria kende.
Omdat het Verenigd Koninkrijk als eerste land postzegels uitgaf, heeft dit land later het recht verkregen om geen landsnaam te vermelden.
Alle andere landen die postzegels uitgeven en die zijn aangesloten bij de Wereldpostunie zijn verplicht een landsnaam te vermelden op de postzegels.
En daarbij moet tenminste de landsnaam worden geschreven in Romeinse letters. Andere tekens mogen wel als extra worden gebruikt, denk maar aan het Chinees of Arabisch.

 

 

 Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Toon Oomens op 24-11-2013, en voor het laatst bewerkt door Jeffrey Berg op 16-04-2014.