Goedenavond bezoeker
Inloggen op Mijn Jeugdfilatelie

Inloggen op Mijn jeugdfilatelie

Hier kunt u inloggen op de Mijn Jeugdfilatelie als jeugdleider, bent u al lid maar heeft u nog geen login gegevens kunt u deze hier aanvragen.

Helaas is wikipostzegel nog niet volledige in de lucht, het inloggen is daarom op dit moment nog uitgeschakelt.

Sitemap: Wikipostzegel.nl » Artikel overzicht » Perforaties in het zegelbeeld
Delen op Facebook

Perforaties in het zegelbeeld


Soms kom je postzegels tegen waarbij gaatjes in het zegelbeeld voorkomen in de vorm van een of meer letters of een eenvoudig figuurtje. Vroeger gooide men die zegels weg omdat ze 'beschadigd' waren. Maar let goed op. De perforaties zijn juist speciaal aangebracht door firma's met toestemming van de posterijen. 
De reden? Postzegels zijn in feite geld, en in de negentiende eeuw werden er nogal wat postzegels gestolen van kantoren om voor zichzelf te gebruiken. En postzegels plakken met een aanduiding waar ze vandaan komen is natuurlijk niet slim om te doen.


Er zijn wel 200 landen geweest op de wereld waar PERFINS werden gebruikt. PERFIN staat voor 'PERforated INitials' en dat betekent "geperforeerde letters" van een firmanaam.
Zo zijn er in Nederland ongeveer 800 verschillende perfins bekend. Een leuk verzamelgebied. Er is zelfs een vereniging die zich bezighoudt met deze postzegels, de PERFIN CLUB.
In Nederland komen perfins alleen voor bij postzegels die zijn uitgegeven tussen 1875 en 1972.Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Toon Oomens op 16-12-2013, en voor het laatst bewerkt door Jeffrey Berg op 16-04-2014.