Goedenavond bezoeker
Inloggen op Mijn Jeugdfilatelie

Inloggen op Mijn jeugdfilatelie

Hier kunt u inloggen op de Mijn Jeugdfilatelie als jeugdleider, bent u al lid maar heeft u nog geen login gegevens kunt u deze hier aanvragen.

Helaas is wikipostzegel nog niet volledige in de lucht, het inloggen is daarom op dit moment nog uitgeschakelt.

Sitemap: Wikipostzegel.nl » Artikel overzicht » Verzamelgebied
Delen op Facebook

Verzamelgebied


Wat kan je allemaal verzamelen?

Wie postzegels spaart, kan onmogelijk alles verzamelen. Er zijn meer dan 200 landen op de wereld die elk jaar tientallen postzegels uitgeven. Om dat allemaal bij elkaar te brengen zou je de hele dag moeten besteden.
Daarom moet je jezelf beperken tot een verzamelgebied.

 

Zo kun je er voor kiezen om maar 1 of enkele landen te sparen. Dat heet dan een "Landenverzameling". Als je een land "compleet" wilt hebben zul je toch over veel geld moeten beschikken, want sommige postzegels zijn erg duur. Beperk je dan tot de leukere zegels van een land, of tot enkele series, of tot de uitgiftes van een bepaalde periode (bijvoorbeeld na 2002, of alleen van 1940-1945, of ......).

 

Kies een onderwerp of thema

Wil je toch meerdere landen sparen, dan kun je kiezen voor een bepaald thema of onderwerp. Voorbeelden daarvan zijn dieren, bruggen, vuurtorens, kastelen, klederdrachten, bloemen, sport, ruimtevaart, en nog veel meer. Kies dan wat je zelf leuk vindt. Zit je op voetbal, dan zijn postzegels over voetbal best te verzamelen. Doe je aan ballet, dan heb je dart ook een leuk onderwerp aan.
Zo'n verzameling noemen we dan "Onderwerpverzameling". Vaak wordt er gesproken over een "Themaverzameling". Bij de filatelisten spreken ze alleen van een thema als je meer dan alleen postzegels verzamelt. Dat heeft te maken met tentoonstellen. Het laten zien van een verzameling postzegels is op den duur een beetje saai, daarom horen daar die andere filatelistische dingen bij, zoals hierboven genoemd. Zie ook het artikeltje over de FILATELIST.

 Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Toon Oomens op 17-12-2013, en voor het laatst bewerkt door Jeffrey Berg op 16-05-2014.